Piaci segédlet

Itt hagyok minden fontos információt a Piac használatával kapcsolatban. Tapasztaltabb játékosoknak valószínűleg nem sok újdonságot fog adni ez a topik, de remélem az új játékosok számára segítségként szolgál. ^^

A Piac használatával lényegében kereskedni tudunk a tárgyakkal a játékban. Amit a familiárisunk meghoz a térképről, azt el lehet adni a piacon, ezáltal maanára lehet szert tenni. Más esetben ha valamit a familiárisunk nem hoz meg, azt a piacon akár meg is tudjuk venni maanáért cserébe.
Aranyröggel nem lehet kereskedni.

A Piac eléréséhez végig kell játszani a The Origins első 6 epizódját és el kell érni a 7-es szintet (jelenleg muszáj az 1. évaddal kezdenie mindenkinek, aki meg szeretné nyitni a piacot).

A Piac felülete:

Ahogy azt a felső sor mutatja, a Piac menüpont alatt lehet látni minden tárgyat, amit éppen eladásra szántak.
A piac teljesen anonim, tehát senki nem látja ki az eladó és a vevő.
A saját tárgyainkat nem láthatjuk ebben a listában.
Nem lehet direkt módon adott játékosnak eladni semmit (persze le lehet beszélni egy-egy üzletet, de mindenki látja az adásvételt, bárki megveheti az adott tárgyat ha a játékos nem csap le rá).
Minden tárgynak két ára van, egy licit és egy azonnali, erre majd később kitérek.
A Piacon alaphelyzetben a tárgyak időrendben vannak sorakoztatva, ami azt jelenti, hogy az első oldalon a legkorábbi lejáratú tárgyakat fogja mutatni, ahogy haladunk előre az oldalakkal, úgy növekszik az idő is.
Jelenleg 6 órás, 12 órás, 24 órás és 48 órás eladásokat lehet kreálni.

Ez azt jelenti, hogy a 48 órás eladásokat (ami a leghosszabb) az utolsó oldalon fogja mutatni.

A menüpontok alatt a Kereső kapott helyet. Lehet Kategória és Név szerint is keresni.
Kategória szerint meg lehet adni a tárgy elsődleges kategóriáját
(felszerelés, élelem, csali, eszköz, alkímia, tojás, batyu).
Ezt lehet szűkíteni alkategóriára (alsóneműtől-hangulatig).
Meg lehet adni gárdát, amennyiben valamilyen Gárda felszerelésre szeretnénk rákeresni (Abszint, Árnyék, Obszidián).
Lehet szűkíteni Ritkaság szerint (Hétköznapi, Ritka, Epikus, Legendás, Esemény)
És az egészet lehet rendezni ár szerint, a legolcsóbbtól a legdrágábbig, illetve fordítva.

Ha nem tudjuk az adott tárgy pontos kategóriáját, vagy gyorsan szeretnénk megkeresni valamit, akkor használhatjuk a Név szerinti keresést is.

Ebben az esetben figyelnünk kell arra, hogy ne legyen szóköz sem a keresendő szó előtt, sem utána, ugyanis akkor semmit sem fog kilistázni. Illetve minél pontosabban legyen megadva a szett neve (a példa szerint a Téltündér minden elemét kilistázta, mert csak ennyire kerestem rá. Ha csak kimondottan a szárnyak érdekelnek belőle, akkor mellé kell írni a szárny megnevezést is).

Ha ezt a szöveget látjuk, vagy elírtuk az adott tárgy nevét, vagy olyan kategóriában vagyunk, amiben éppen nincs eladó tárgy a piacon.

A következő menüpont az Árveréseim.
Alapjáraton ezt a felületet látjuk, értelem szerűen bal oldalon az éppen folyamatban levő vételeinket látjuk (ha licitálunk valamire), jobb oldalon pedig az eladásainkat.

Ha sok mindenre licitálunk egy időben, lehet kategóriára szűrni, és akkor csak azt a pár dolgot fogja kilistázni.

Kitehetünk egy tárgyat a piacra, ekkor megjelenik ezalatt a fül alatt.
Maximum 3 eladásunk lehet folyamatban egyszerre, többet a rendszer nem enged.
Ha meggondoltuk magunkat az eladást illetően, visszavonhatjuk az árverést, mielőtt valaki megvenné vagy rálicitálna. A tárgy nem vész el, visszakapjuk. A raktárköltség fele viszont elvész (erre szintén később térek ki).

Ha egy tárgyat senki nem vett meg a piacon, és letelik a meghatározott idő, akkor vissza kell vonni az adott tárgyat, csak akkor lesz újra a készletünkben.
Ha elkelt, semmi további teendőnk nincs, el fog tűnni és automatikusan megkapjuk érte a maanát.

Mivel az új évad kezdetekor kivették az oldalról az Előzmény füleket, amin visszanézhetőek voltak a vételeink és eladásaink, ha valaki nyomon szeretné követni a maana mozgását, érdemes jegyzetelni az eladott és vett tárgyakat és az áraikat. Amint innen eltűnik, sehol nem visszanézhető, mit adtunk el és mennyiért.

Ha rálicitáltak az eladásunkra, nem lehet visszavonni, meg kell várni amíg az adott idő lejár.

A Tárgyaim menüpont alatt találjuk meg azokat a tárgyakat, amik a birtokunkban vannak és el is adhatóak (a nem eladható tárgyakról később).
Itt ugyan úgy megtalálható a Kategória és alkategória szerinti szűrés.

Ha kiválasztunk egy tárgyat, a bal oldali karakterünkön megmutatja, hogy mutat, illetve melyik színt választottuk ki (apró tárgyak esetében ez nagy segítség).

Alatta megtaláljuk az árazó ablakot. Az oldal a piaci árakhoz viszonyítva von egy átlagot, és azt ajánlott árként bedobja. Ezt természetesen bármikor átírhatjuk, nem ajánlott figyelni erre, mert nem mindig ajánl helyénvaló árakat.

A kiindulási ár az a minimum ár, amennyiért el kívánjuk adni a terméket. Amennyiben ez olcsóbb, mint az Azonnali vásárlási ár, nagy valószínűséggel licitálni fognak az adott tárgyra.

Az azonnali vásárlási ár az a maximum ár, amennyiért el kívánjuk adni a terméket. Ezen az áron tudják mások azonnal megvenni, ha nem szeretnének licitálni, ezzel megkockáztatva azt, hogy nem náluk köt ki a tárgy.

A raktárhasználati díj az a díj, amit a piac plusz díjként felszámol az eladónak, hogy cserébe árulhassa a tárgyát. Ez egy nagyon fontos érték, erre lentebb kitérek részletesen.

Alatta az árverés időtartamát adhatjuk meg. Az időtartam növelésével nőni fog a raktárhasználati díj is.
A “Kifizetem a raktárhasználat díját” gombra nyomva tudjuk élesíteni az eladást.

Barna Victoria haj

Raktárhasználati díj:
Mikor beírjuk az azonnali vásárlási árat az adott mezőbe, a piac automatikusan kiszámol egy díjat, amit azonnal levon tőlünk, amikor élesítjük az eladást. Itt tudjuk ellenőrizni is, mennyi lenne a raktárhasználati díja egyes áraknak. Ez magába foglalja azt is, hogy elegendő maanával kell rendelkeznünk ahhoz, hogy áruba bocsájthassunk egy tárgyat.

!Fontos!: Ha visszavonjuk az eladásunkat, vagy nem veszik meg tőlünk a tárgyat, amit eladásra bocsájtottunk, csak a raktárhasználati díj felét kapjuk vissza! (így 100 esetében csak 50-et)
(1 maana esetében visszakapjuk az 1 maanát, páratlan számú díj esetében visszakapjuk a nagyobb részét. Tehát ha 3 maana a díj, visszakapunk 2 maanát)

A licit ára nem befolyásolja a raktárhasználati díjat.
Kötelező megadni kiindulási és azonnali árat is.

Ahogy korábban is írtam, minél hosszabb ideig tart az eladás, annál magasabb a költség is.

Igyekezzünk odafigyelni és nem elütni, egy-két plusz nulla miatt is jóval magasabb árat kell kifizetnünk.

Ha valakit foglalkoztat, a piac ez alapján számol díjat:

6 órás árverés esetén – 3%
12 órás árverés esetén – 5%
24 órás árverés esetén – 7%
48 órás árverés esetén – 10%

Licitálás:
Licitálás esetében meg kell várnunk, amíg lejár az árverés ideje.
A saját licitünkre nem licitálhatunk rá, ha meg szeretnénk emelni az értékét, meg kell várnunk, amíg valaki felénk licitál.
A licitálás nem vonható vissza!
Ha valaki rálicitált egy adott tárgyra, nem vehető meg azonnali áron, ekkor az azonnali ár eltűnik.

Vásárlásnál mindig megmutatja bal oldalt mit szeretnénk venni, ruhadarab esetében a karakterünkre teszi.

Látni fogjuk egy adott tárgyon hány licit van (jelen esetben 1), és fentebb az összeget (6 maana).

Azonnali vásárlásnál pedig láthatjuk a licit árát és az azonnali árát is.

További fontos információk:
Ha egy adott személy eladásra bocsájt három tárgyat, és abból te egyet megveszel, a másik kettő tárgya nálad el fog tűnni automatikusan.
Ez azért van, mert szabály szerint egy játékostól csak egy dolgot tudsz venni 3 naponta (72 óránként). Amint órára pontosan letelik a 3 nap, ismét látni fogod az összes árverésre bocsájtott tárgyát.

Természetesen, mivel anonim a piac, időnként csak következtetni tudunk arra, hogy három tárgy egy emberhez tartozhat-e vagy sem.
Ha az eladó nem egyszerre bocsájtja árverésre a tárgyakat, akkor sem látod egy cuccát sem a következő 72 órában.

Ez magába foglalja azt is, hogy egyénenként eltérő a Piac oldalszáma.
Ha valaki semmit nem vásárol a piacon, neki valószínűleg több oldal fog megjelenni, mert mindenkinek látja az árveréseit. Ha más ezzel szemben sokat vásárol, annál kevesebb oldalt fog látni.

Ha egy IP címről több játékos bejelentkezik (egy eszközről) akkor kb 1-3 hónapig nem láthatják egymást a piacon.

Nem lehet direkt egy embernek (pl barátnak) eladni semmit, a piac szabad, bárki megvehet bármit, ami kikerül.

Élelem, csali és alkímia eladása:

Ezen tárgyak esetében kicsit komplikáltabb az eladás, mint ruhák terén.
Bizonyos élelmek, csalik és alkímiák megtalálhatóak a butikban, ezeket nem lehet a butikos árnál drágábban eladni. Hibaüzenetet fogunk kapni az oldal tetején, és nem engedi eladásra bocsájtani.

Ha belegondolunk, senkinek nem éri meg drágábban megvenni egy adott tárgyat a piacról, amit a butikból olcsóbban is megvehet.

Nem eladható tárgyak:

A Gardróbunkban láthatjuk melyek az eladható és nem eladható tárgyaink.
Ha egy adott kategóriába (pl haj) belépünk, akkor még nem mutat semmit.

Ám ha belelépünk, látjuk az összes eddig megszerzett színt az adott tárgyból. Ezen felül, a jobb sarokban szereplő kis kalapács megmutatja, mely tárgyak eladhatóak, melyek nem.

A példa szerint a Mireille haj eladható
A Murgelt haj pedig nem

Továbbá a ruhás butikból vásárolt ruhadarabok sem eladhatóak. Míg azok, amiket térképről hoz a familiáris, vagy más úton jutottunk hozzá, eladható.

Eseményeken belül mindig van eladható és nem eladható szett.
Például a feltöltős szettek (amiket banki vásárlással lehet szerezni), sosem eladhatóak a piacon, ettől lesz exkluzív.
Ezzel szemben a térképes szettek javarészt eladhatóak.

Az utóbbi hónapokban többször is megtörtént eset (főleg animált gárdaajándékokkal) hogy a Gardróbban eladhatónak jelzi a rendszer, a piacon a Tárgyaim menüpont alatt mégsem találja az eladó. Sajnos ez általános hiba lett, a cég úgy döntött egyes tárgyakról, hogy többé nem eladhatóak.

Remélem hasznos volt számotokra ez a kis útmutató. Ha érdekel titeket, milyen maana szerzési tippeket írtam össze nektek, a képre kattintva megtaláljátok a posztot.

https://i.imgur.com/Z4NHshq.png


Kellemes időtöltést kívánok mindenkinek a piacon! ^^

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s